Fanny Blankers-Koen 100 jaar geleden geboren in Lage Vuursche


Op 26 april 1918 is op boerderij de Brandenburg op landgoed Pijnenburg in Lage Vuursche Francina Elsje (Fanny) Koen geboren. Haar ouders kunnen dan nog niet voorzien dat Fanny een atlete van wereldfaam wordt. Al op vroege leeftijd blijkt het blonde meisje een onmiskenbaar talent voor sport te hebben. Ze blinkt uit in hardlopen en zwemmen, maar ook turnen, schaatsen en tennis gaan haar makkelijk af. Haar eerste medaille pakt ze in het zwembad, op de 50 meter vrije slag. In 1935 meldt Fanny zich aan bij damesatletiekvereniging ADA in Amsterdam. De rest is geschiedenis.

Haar eerste record loopt zij nog datzelfde jaar op de 800 meter. Bij de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 blijft eremetaal nog uit – ze wordt vijfde bij het verspringen en vijfde op de 4×100 meter estafette – maar dat zal ze later dubbel en dwars goedmaken.

Door de Tweede Wereldoorlog kan Fanny pas in 1948 weer schitteren op Olympische Spelen. En hoe.

Fanny Blankers-Koen werd in haar leven talloze keren gelauwerd. Zo was zij onder meer Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, IAAF Atlete van de Eeuw en is het atletiekstadion in Hengelo, waar elk jaar de Fanny Blankers-Koen Games worden gehouden, naar haar vernoemd.

In Londen is Fanny, inmiddels getrouwd met haar coach Jan Blankers, de beste op de 100 meter, 200 meter, 80 meter horden en 4×100 meter estafette (met Gerda van der Kade-Koudijs, Xenia Stad-de Jong en NettieWitziers-Timmer).

Ten tijde van de Spelen in Londen is Fanny al moeder van twee kinderen, waarmee de bijnamen De Vliegende Huisvrouw en The Flying Dutchmom zijn verklaard.

Na haar actieve carrière is zij chef de mission bij de Spelen van 1960 (Rome), 1964 (Tokio) en 1968 (Mexico-Stad). Sinds 1981 worden de Fanny Blankers-Koen Games gehouden in Hengelo.

Dat Blankers-Koen al bij leven een legende is, blijkt wel in 1999 als zij wordt uitgeroepen tot Atlete van de Eeuw. In 2012 eert de Internationale Atletiekunie haar met een plek in de Hall of Fame. Francina Elsje Blankers, meisjesnaam Koen, overlijdt op 25 januari 2004 in Hoofddorp. Ze is dan 85 jaar.

Ter ere van de beroemde atlete wordt daarom bij de Nederlandse Munt een herdenkingsmunt geslagen: het Fanny Blankers-Koen vijfje. De hardloopster won op de Olympische Spelen van 1948 vier gouden medailles, wat haar jaren later de titel internationaal atlete van de 20e eeuw opleverde. Blankers-Koen werd ook wel ‘de vliegende huisvrouw’ genoemd omdat ze naast haar topsportcarrière ook een huishouden runde en twee kinderen opvoedde. Ze overleed in 2004.

GOOGLE
Ook zoekmachine Google eert de atlete op haar honderdste geboortedag. Dat doet het bedrijf met een zogenoemde doodle. Zo’n Google-doodle is een tijdelijke aanpassing van het logo van Google op de startpagina van de website. Dat wordt wel vaker gedaan, bijvoorbeeld op feestdagen of ter ere van bekende mensen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *